Acne vulgaris ili jednostavno akne, su česta kronična upalna dermatoza, koja se javlja u doba puberteta i adolescencije, razdoblju izrazitih psihosocijalnih i tjelesnih promjena. Bolest se javlja u više od 85% mladih osoba u dobi od 11 do 25 godina.

U oko 20% bolesnika akne perzistiraju i nakon 20. godine života, što je znatno češće kod žena. Oko 15-30% osoba imaju teži oblik bolesti čime se povećava rizik pojave kasnih posljedica u smislu pojave trajnih ožiljaka i psiholoških smetnji kao posljedica akne. Veliki broj osoba smatra da će akne tijekom vremena proći same od sebe i ne traže pomoć dermatologa.

Budući da ne ugrožavaju opće zdravstveno stanje, često se shvaćaju samo kao kozmetski problem, pa im se ne pridaje dovoljno važnosti. No, osobe koje imaju teži stupanj bolesti time povećavaju mogućnost pojave kasnih posljedica u smislu pojave trajnih ožiljaka i psiholoških smetnji kao posljedica akne.

Akne nisu uzrokovane lošom higijenom, a pretjerano čišćenje i ribanje kože raznim iritativnim proizvodima može pogoršati stanje kože i rezultirati crvenilom i ljuštenjem. Samostalno istiskivanje prištića može također pogoršati stanje, odnosno uzrokovati pojačanu upalnu reakciju koja može potaknuti stvaranje hiperpigmentacija i ožiljaka. Činjenica je da su danas dostupni brojni učinkoviti načini liječenja, koji će izbijanje novih promjena znatno umanjiti, a time i pojavu ožiljaka kao trajnih posljedica.

 

Kako nastaju akne?

Smatra se da nasljeđujemo  veličinu lojnica i njihovu funkcionalnu osjetljivost na hormonalni utjecaj, kao i sklonost folikularnoj keratozi (orožnjavanju). Važan je utjecaj hormona s androgenim utjecajem, čiji cirkulirajući nivo u krvi ne mora biti povišen, nego je povećana osjetljivost žlijezda lojnica na te hormone. Pod utjecajem hormona dolazi do povećanog lučenja sebuma (loja), poremećaja keratinizacije (orožnjavanja) folikula, umnožavanja bakterija koje su inače normalni stanovnici naše kože i posljedično pojave komedona, a potom i upalnih promjena. Pojačano izlučivanje loja jedan je od glavnih preduvjeta za razvoj akne, a zbog poremećaja keratinizacije odumrle epitelne stanice i sebum nakupljaju se u folikulu, osiguravajući povoljne uvjete za razvoj bakterija i posljedični nastanak komedona.

 

Liječenje akne

S obzirom da su akne kronična bolest, važno je započeti učinkovitu terapiju što ranije u tijeku bolest. Način liječenja ovisi o više čimbenika; o težini prisutnih kliničkih lezija, trajanju bolesti, učinkovitosti dosadašnje terapije, kao i o sklonosti javljanju ožiljaka.

Prije započinjanja terapije važno je razmotriti čimbenike koji su važni u patogenezi bolesti, uz bolji učinak što je više patogenetskih čimbenika obuhvaćeno primjenjenom terapijom. Liječenje se provodi topičkim pripravcima koji imaju komedolitičko i antiinflamatorno djelovanje, te sistemskom primjenom antibiotika ili isotretinoina.

Liječenje akne je dugotrajan proces koji zahtjeva dobru suradnju dermatologa i pacijenta, čime se osigurava učinkovita kontrola izbijanja novih promjena. Često je potrebno pričekati nekoliko tjedana nakon što je započeta propisana terapija kako bi se vidjeli njeni učinci, a ponekad je moguće i kratkotrajno pogoršanje u početku liječenja.

 

Kako nastaju akne?

Osobe s aknama često s nekim u najbližoj obitelji (otac, majka, brat ili sestra) dijele isti problem. Smatra se da nasljeđujemo  veličinu lojnica i njihovu funkcionalnu osjetljivost na hormonalni utjecaj, kao i sklonost folikularnoj keratozi. Pri tome se misli na hormone s androgenim utjecajem, čiji cirkulirajući nivo u krvi ne mora biti povišen, nego je povećana osjetljivost lojnica na te hormone. Pojačano izlučivanje loja jedan je od glavnih preduvjeta za razvoj akne, a zbog poremećaja keratinizacije odumrle epitelne stanice i sebum nakupljaju se u folikulu, osiguravajući povoljne uvjete za razvoj bakterija i posljedični nastanak komedona. Prva pojava bolesti moguća je i prije 10. godine života.

 

Akne u odrasloj dobi

Akne nemaju samo tinejdžeri, smatra se da 15% žena i 5% muškaraca ima akne i u odrasloj dobi. U odrasloj dobi akne se češće javljaju na koži donjeg dijela lica, na bradi i duž donje čeljusti. Te se promjene javljaju zbog različitih etioloških čimbenika primjerice hormonalnih fluktuacija tijekom ciklusa (osobito nekoliko dana prije pojave mjesečnice), nakon prestanka uzimanja oralne hormonske kontracepcije, zbog sindroma policističnih ovarija, perimenopauze i menopauze. Također, stresni period, uzimanje određenih lijekova, primjena neadekvatnih pripravaka za njegu i drugo mogu uzrokovati akne u odrasloj dobi.

 

Utječe li prehrana na pojavu akne?

Puno se govori o utjecaju prehrane na  pogoršanje akne. Tijekom godina, stavovi o tome su se mijenjali. Prema novijim istraživanjima smatra se da prekomjerna konzumacija hrane s visokim glikemijskim indeksom može pogoršati akne. Naime, prehrana bogata ugljikohidratima uzrokuje lučenje veće količine inzulina. Hiperinzulinemija inducira povećano lučenje androgena, glukokortikoida i faktora rasta, a koji uvjetuju poremećaj keratinizacije u folikulu i povećano lučenje loja, što dovodi do pojave stvaranja komedona, a potom papula i pustula. Poznato je da su akne čest problem  u žena sa sindromom policističnih ovarija, koje uz disbalans spolnih hormona i ostale simptome bolesti imaju i rezistenciju na inzulin ili hiperinzulinemiju.

 

Liječenje akne

S obzirom da su akne kronična bolest, važno je započeti učinkovitu terapiju što ranije, kako bi se izbjegle psihičke posljedice i nastanak ožiljaka. Način liječenja ovisi o više čimbenika; o težini prisutnih kliničkih lezija, trajanju bolesti, dosadašnjem odgovoru na primijenjenu terapiju, kao i o sklonosti javljanju ožiljaka. Prije započinjanja terapije važno je ramotriti čimbenike koji su važni u patogenezi bolesti, uz bolji učinak što je više patogenetskih čimbenika obuhvaćeno primjenjenom terapijom.

Liječenje se provodi topičkim pripravcima koji imaju komedolitičko i antiinflamatorno djelovanje, te sistemskom primjenom antibiotika ili isotretinoina. Liječenje akne je dugotrajan proces koji zahtjeva dobru suradnju dermatologa i pacijenta, čime se osigurava učinkovita kontrola izbijanja novih promjena. Često je potrebno pričekati nekoliko tjedana nakon što je započeta propisana terapija kako bi se vidjeli njeni učinci, a ponekad je moguće i kratkotrajno pogoršanje u početku liječenja.

Za liječenje izuzetno teških oblika akne koje ne odgovaraju na druge oblike terapije propisuje se oralni isotretionin, derivat vitamina A, izuzetno učinkoviti lijek koji djeluje na sve etiološke čimbenike nastanka akne. Isotretion može imati nuspojave koje je potrebno pažljivo monitorirati. Najčešće se tijekom terapije javlja suhoća sluznica i kože, posebice usnica, zbog čega je potrebna pojačana njega. Lijek povećava osjetljivost kože na sunce, zbog čega je neophodno provoditi mjere zaštite od sunca. S obzirom da uz uzimanje isotretinoina u rijetkim slučajevima može doći do povećanja triglicerida, kolesterola i jetrenih enzima, važno je redovito kontrolirati laboratorijske nalaze uz kontrole dermatologa.

Posebno treba upozoriti na teratogeni učinak lijeka, stoga se isotretinoin smije davati samo ako se u žena provodi pouzdana kontracepcija, koju treba uzimati za vrijeme i barem jedan mjesec nakon prekida liječenja. Prije početka primjene lijeka potrebno je učiniti test na trudnoću, te lijek uvesti u terapiju 2. dana ciklusa, te ponavljati test na trudnoću u mjesečnim intervalima.

Više o lječenju akni u Poliklinici Dermaplus