Pelenski dermatitis

Pelenski osip predstavlja upalne promjene kože u području pelenske regije koje mogu biti različitog uzroka, ali se najčešće radi primarno o dermatitisu zbog iritacije kože. U pelenskoj regiji mogu se pojaviti i druge dermatoze, kao što su seboroički dermatitis, alergijski kontaktni dermatitis, psorijaziformni dermatitis te upala kože koju uzrokuju gljive, najčešće roda Candida albicans. Međutim, treba upozoriti da postoje i neke sistemske bolesti koje mogu biti praćene upalom kože u pelenskoj regiji, zbog čega je kod dugotrajnih upalnih promjena važan pregled i dijagnostičke pretrage po preporuci dermatologa.

Oko 2/3 djece u vrijeme nošenja pelena, razviju pelenski dermatitis, pri čemu je najveća učestalost između 9 do 12 mjeseca života. Djeca na majčinom mlijeku rijeđe imaju pelenski dermatitis. Kod neke djece pelenski su osipi češći u vrijeme nicanja prvih zubi ili kod prelaska na mješovitu prehranu, nakon prvih šest mjeseci prehrane majčinim mlijekom.

S obzirom na činjenicu da pelenska regija predstavlja pregibnu regiju te je područje pod stalnom okluzijom, to je regija koja je često vlažna, a kad je koža vlažna, njezin površinski sloj nabubri i poveća se trenje. Kako se dijete miče i pelene se miču po koži, koja se tako oštećuje. U početku se pojavljuje crvenilo koje može biti različitog intenziteta, najčešće na izbočenim dijelovima glutealne regije, na genitalnoj regiji i donjem dijelu trbuha, dok su prepone najčešće pošteđene. Ako upala kože traje duže, mogu se javiti mjehurići, erozije odnosno ranice, a poslije ljuštenje kože i suhoća. Često se koža sekundarno inficira gljivom iz roda Candida sp.