Liječenje alergijskih bolesti dišnog sustava

Osim adekvatne prevencije, alergijske bolesti potrebno liječiti prema preporukama  alergologa i pulmologa, a s obzirom da se radi o kroničnoj bolesti, a liječenje se prilagođava svakom pacijentu ovisno o vrsti i težini simptoma.

Simptomatsko liječenje (kapi za nos i oči, sirupi za kašalj) i antihistaminici su glavni lijekovi koji se prepisuju.. Za simptome bronhospazma i laringospazma također se primjenjuje odgovarajuća terapija. Ukoliko se radi o težim oblicima moguće je i liječenje kortikosteroidima – bilo inhalacijskim (putem aerosola ili kapi za inhalacije) bilo nazalnim sprejevima i kapima za oči. Ponekad se u akutnom pogoršanju kortikosteroidi mogu aplicirati i kao injekcije.

Postoji i mogućnost liječenja hiposenzibilizacijom (alergen specifična imunoterapija) koja se preporuča u slučajevima kada postoji alergija samo na jedan ili na manji broj alergena. Najčešće se primjenjuje kod alergija na grinju, peludi trava, korova i stabala, ali i kod alergije na ubode pčela ili osa. Hiposenzibilizacija je postupak kojim se organizam izlaže malim dozama alergena kako bi se razvila tolerancija, tako da u kontaktu s tim alergenom ne dođe do razvoja teške reakcije.

Hiposenzibilizacija je jedina etiološka terapija koja se primjenjuje u liječenju alergijskih bolesti. U liječenju alergijske astme i alergijskog rinitisa dokazano je učinkovita i djelotvorna u selektiranih bolesnika uz primjenu standardiziranih i odabranih pripravaka, uz superviziju subspecijaliste alergologa.

Cjenik za usluga za:

 

Go to Top