Specifična imunoterapija

Alergen-specifična imunoterapija (ASIT) je jedino etiološko liječenje alergijskih bolesti koje može modificirati tijek i progresiju bolesti. Dokazano je učinkovita u liječenju alergijskog rinitisa, konjunktivitisa, alergijske astme i anafilaktične preosjetljivosti na otrove opnokrilaca.

Provodi se primjenom standardiziranog alergenskog ekstrakta najčešće subkutanom aplikacijom (apliciranjem ispod kože), ali i kao sublingvalna imunoterapija.

Indikaciju, način primjene, provođenje i praćenje alergen-specifične imunoterapije postavlja liječnik, subspecijalist alergologije i kliničke imunologije. Budući da subkutana alergen-specifična imunoterapija nosi rizik pojave anafilaksije, ista se treba provoditi u specijaliziranim ustanovama koje su dodatno opremljene i imaju dodatno educirano osoblje.

Odluke o uvođenju i nastavku alergen-specifične imunoterapije treba donositi od slučaja do slučaja, uzimajući u obzir posebnosti svakog pacijenta (personalizirani pristup), kao što su mogućnosti izbjegavanja alergena, djelotvornost farmakološkog liječenja, količina i vrsta lijekova koji su potrebni za postizanje kontrole bolesti, nuspojave farmakološkog liječenja i motiviranost pacijenta.

Go to Top