Terapija kod pojačanog ispadanja kose

Androgena alopecia

Androgena alopecia ili muški tip ćelavosti je najčešći oblik gubitka kose kod muškaraca. Glavnu ulogu kod ovog progresivnog gubitka kose ima genetski uvjetovana povećana osjetljivost receptora u dlačnim folikulima na androgene hormone, odnosno na aktivni metabolit muškog spolnog hormona testosterona – dihidrotestosteron. Dosadašnja terapija androgene alopecije primarno je bila usmjerena na primjenu lokalnog pripravka minoksidila i oralnu primjenu lijeka finasterida, koji imaju povoljan učinak na rast kose uz redovitu primjenu, ali su s druge strane potakli zabrinutost zbog mogućih nuspojava kod dugotrajne primjene.

Kod muškaraca ova vrsta gubitka kose dovodi do različitog oblika i različitog stupnja ćelavosti, koja ovisi o genetskoj predodređenosti.

 

TERAPIJA

Lokalni pripravci

U terapiji androgene ćelavosti mogu se primijeniti i lokalni pripravci kao što je minoksidil 2% i 5% losion kojeg je potrebno primjenjivati svakodnevno kroz 4-6 mjeseci kao bi se potaknuo ponovni rast dlake. Uspjeh terapije uočen je u 40% muškaraca. Terapiju je potrebno provoditi kontinuirano kako bi se održao postignuti učinak i spriječio daljnji gubitak kose.

Peroralana terapija finasteridom (blokatorom enzima  5-alfa reduktaze)

Peroralna terapija androgene alopecije uključuje primjenu finasterida (blokatora enzima 5-alfa reduktaze) kojim se blokira pretvorba testosterona u lokalno aktivniji oblik dihidrotestosteron koji je ključan u progresiji androgenetske alopecije kod genetski predisponiranih pojedinaca.

Učinak terapije postaje vidljiv tek nakon 4-6 mjeseci kontinuirane primjene lijeka. U slučaju prekida terapije unutar 12 mjeseci dolazi do gubitka novoizrasle dlake.

Preparat je dozvoljen za primjenu samo kod muškaraca i strogo je zabranjen za primjenu kako oralnu tako i u kontaktu kod žena fertilne dobi.

Od neželjenih efekata kod muškaraca treba istaknuti moguće smanjenje libida i erektilne smetnje koje se javljaju u manjeg broja muškaraca.

 

PRP (Platelet rich plasma)

PRP predstavlja najnoviju terapiju koja se pokazala izuzetno uspješnom u liječenju androgene alopecije kod muškaraca i žena. Primjena PRP metode za liječenje ispadanja kose primjenjuje se od 2007. godine. Porast kose moguće je vidjeti nakon 2 mjeseca, ali je tipično vidljiv učinak unutar 4-8 mjeseci, a rezultat će se nastaviti poboljšavati do kraja prve godine nakon provedene terapije.

Ovaj tretman nema zabilježenih neželjenih učinaka i može se kombinirati sa bilo kojom drugom terapijom za rast kose. Idealni kandidati za ovu terapiju su muškarci i žene u ranijoj fazi prorjeđenja kose, pacijenti sa tankom dlakom i oni koji difuzno gube kosu.

Ovom metodom iz krvi se izdvaja plazma bogata trombocitima, koji sadrže brojne faktore rasta koji imaju snažan učinak regeneraciji tkiva. Terapijom se aktiviraju folikuli dlake koji iz stadija mirovanja prelaze u aktivnu fazu rasta. Također se poboljšavanje i prokrvljenosti kože vlasišta što dodatno doprinosi učinkovitosti tretmana.

Primjenom PRP metode kod većine pacijenata je uočen ubrzani rast kose – gušća kosa i deblja dlaka u odnosu na netretirano područje. Povoljan učinak PRP metode kod androgene alopecije uzrokovan je djelovanjem različitih faktora rasta iz trombocita koji potiču dijeljenje stanica u dlačnom folikula i promoviraju rast kose. Faktori rasta koji se oslobađaju iz trombocita djeluju na matične stanice u dlačnom folikulu, stimulirajući njihovu prolifereativnu fazu i diferencijaciju uz nastajanje novih dlačnih folikula i poticanje nastanka novih krvnih žila (neoangiogeneza).

Učinkovitost terapije je klinički dokazana, ali najbolji rezultati se postižu kod osoba s prorijeđenom i tankom kosom, kod kojih još nije nastupila ćelavost.

Rezultati su vidljivi unutar 3-4 mjeseca nakon terapije; dlaka postaje deblja, smanjuje se prorjeđenje kose, te kosa postaje gušća.

Za postizanje vidljivih rezultata potrebno je napraviti 3 tretmana u intervalima od po 3 meseca, potom nakon 6 mjeseci, te zatim jednom godišnje.

Nakon tretmana nema nikakvih neželjenih reakcija osim blagog crvenila koje se povlači tokom 24 časa nakon intervencije.

Važno je napomenuti da je veća učinkovitost liječenja i ponovnog rasta kose ukoliko se terapija počinje provoditi u ranijim stadijima androgene alopecije.