TeloTest ™ Fagron Genomics

Genetski test za analizu duljine telomera

Analiza duljine telomera: Procjena biološke dobi.

Duljina telomera danas se smatra jednim od najvažnijih biomarkera povezanih sa starenjem tijela. Mogućnost održavanja duljih telomera povezana je sa produženim životnim vijekom i usporavanjem razvoja bolesti povezanih sa starenjem. Telomeri su DNA strukture koje se nalaze na krajevima kromosoma i štiti kromosome od pogrešaka koje se mogu dogoditi tijekom ciklusa diobe stanica te od vanjskih i unutarnjih oštećenja.

Telomere se skraćuju tijekom svakog ciklusa diobe stanica te je skraćivanje njihove duljine direktno povezano sa starenjem. U slučajevima ranog starenja, duljina telomera je često kraća od očekivane duljine te na taj način pruža informacije o stupnju staničnog starenja tijela.

Duljina telomera jedan je od najvažnijih biomarkera povezanih sa starenjem tijela. Mogućnost održavanja duljih telomera povezana je sa produženim životnim vijekom i usporavanjem razvoja bolesti povezanih sa starenjem.

Danas imamo na raspolaganju genetske testove koji nam omogućuju mjerenje duljine telomera.

Na temelju rezultata testa liječnik dobiva uvid u genetske karakteristike pacijenta te kako su one povezane sa starenjem, što mu omogućuje pružanje cjelovitih genetskih i terapijskih savjeta pacijentu.

Na temelju rezultata testa pacijentima je omogućeno da saznaju svoju staničnu dob, te da uz pomoć konkretnih, personaliziranih preporuka odgode prerano starenje.

 

Kako se mjeri duljina telomera?

Duljina telomera kvantificirana je kvantitativnom PCR (qPCR) molekularnom metodom, koristeći uzorak dobiven bukalnim brisom ili iz sline. Ovaj proces provodi se prema strogo kontroliranim protokolima u certificiranim laboratorijima.

Korištenjem ovog postupka moguće je procijeniti prosječnu duljinu telomera pacijenta, u usporedbi s duljinom drugih poznatih područja iz njegovog genoma. Ova je metoda u velikoj mjeri opisana i korištena na tisućama pacijenata, što je čini jednom od trenutno najčešće korištenih tehnika, s visokom reproducibilnosti.

 

Indikacije

TeloTest™ je namijenjen za:

  • muškarce i žene starije od 30 godina koji su zabrinuti zbog svog procesa starenja i traže rješenja za njegovo usporavanje.
  • pacijente sa obiteljskom anamnezom ranog starenja ili razvoja zdravstvenih stanja koja tome doprinose.
  • osobe koje žele imati kompletno i cjelovito praćenje svog procesa starenja.
  • sve osobe koje žele imati učinkovit i personaliziran anti-age tretman.
Go to Top