Alergološka dijagnostika

U alergologiji se primjenjuju brojni testovi (prick, intradermalni i patch test) radi utvrđivanja preosjetljivosti na pojedine alergene.

Određeni lijekovi mogu utjecati na reaktibilnost kože pa ih je potrebno prestati uzimati prije kožnog testiranja: antihistaminike najmanje 5 do 7 dana ranije, sistemne kortikosteroide najmanje 3 tjedna ako su dugotrajno davani, odnosno najmanje 3 dana nakon završetka kratkotrajne kure, odnosno najmanje 2 tjedna ako su primjenjivani lokalno na mjesto gdje se obavlja testiranje.

 

PRICK test (kožni ubodni test)

PRICK test ili kožni ubodni test najčešće se izvodi na nutritivne (hrana) i na inhalacijske (peludi) alergene. Dodatno se test može provesti i na konzervanse i aditive.

PRICK ili kožni ubodni test služi za dokazivanje prisutnosti specifičnih IgE protutijela u koži bolesnika koji reagiraju na određeni alergen.  Kožni ubodni test je pouzdan test za dokazivanje alergijske reakcije tipa I/ posredovane protutijelima.

Test se izvodi u sjedećem položaju. Prilikom testiranja otopina alergena se nanosi u vidu kapljica na površinu kože (unutarnja strana podlaktice), te se ubodom lancete unosi u površinski sloj kože. Radi usporedbe potrebno je učiniti i pozitivnu i negativnu kontrolu.

Na početku testa provodi se testiranje na pozitivnu kontrolu (histamin) i negativnu kontrolu (pufer), koja se očitava nakon 10 minuta. Pozitivna kontrola (histamin) omogućava da se procijeni reaktivnost kože i jačina kožnih proba, a negativna kontrola (fiziološka otopina) omogućava isključivanje dermografizma (reakcija nastala zbog uboda lancete) kao uzroka pozitivnog testa. Nakon 1 minute otopina se briše, a rezultati se očitavaju nakon 20 minuta.

Ako se na mjestu uboda stvori urtika (uzdignuta crvenkasta ili blijeda promjena na koži različitog oblika i veličine), test smatramo pozitivnim. Najčešće su lokalne reakcije u vidu crvenila i svrbeža kože.

Postoji mali rizik pojave sistemske alergijske reakcije na alergen koja se može očitovati pojavom urtikarije, angioedema, rinoreje, bronhospazma, gastointestinalnih simptoma (grčevi u trbuhu, povraćanje, proljev) te, u konačnici, po život opasne anafilaksije zbog čega se test provodi pod liječničkim nadzorom.

prick test

 

Intradermalni test

Intradermalni test je pouzdan test za dokazivanje alergijske reakcije kasnog tipa. Tijekom ovog testa otopina alergena u količini od 0.02 do 0.05 ml se unosi u kožu pomoću igle. Radi usporedbe potrebno je učiniti i pozitivnu i negativnu kontrolu. Pozitivna kontrola (histamin) omogućava da se procijeni reaktivnost kože i jačina kožnih proba, a negativna kontrola (fiziološka otopina) omogućava isključivanje dermografizma (reakcija nastala zbog uboda igle) kao uzroka pozitivnog testa. Rezultati se očitavaju nakon 20 minuta. Ako se na mjestu uboda razvije urtika (uzdignuta crvenkasta ili blijeda promjena kože različitog oblika i veličine), test smatramo pozitivnim. Najčešće su lokalne reakcije u vidu crvenila i svrbeža kože te manjeg krvarenja na mjestu uboda igle. Postoji mali rizik pojave sistemske alergijske reakcije na alergen koja se može očitovati pojavom urtikarije, angioedema, rinoreje, bronhospazma, gastointestinalnih simptoma (grčevi u trbuhu, povraćanje, proljev) te, u konačnici, po život opasne anafilaksije.

 

Epikutani test na kontaktne alergene

PATCH ili epikutani test služi za dokazivanje kasne reakcije preosjetljivosti na kontaktne alergene.  Test se izvodi na koži leđa gdje se lijepe flasteri s alergenima (standardni set od 30 alergena).

Test se očitava nakon 48 sata kada se flasteri skidaju, te se dodatna očitanja provode nakon 72 ili 96 sata i  dodatno 7 dana nakon postavljanja patch testa, kada se izdaje nalaz epikutanog testa sa svim uputama.

U slučaju pozitivne reakcije na pojedini alergen na mjestu kontakta se javlja edem, crvenilo sa malim mjehurićima ispunjenim bistrom tekućinom.

patch test

Go to Top