Medicinski tretman čisćenja kože s aknama

Medicinski tretman za masnu i nečistu kožu s aknama ciljano tretira upalne promjene i komedone. Tretman započinje omekšavanjem kože lica, nakon čega slijedi dubinsko čišćenje i eksfolijacija. Na kraju tretmana na kožu se nanose posebne maske koje umiruju kožu i smanjuju lučenje lojnih žlijezda.

Fotodinamska terapija

Nova metoda u liječenju akne ALA-PDT (aminolevulinska kiselina-fotodinamska terapija) pokazala se izuzetno učinkovitom u brojnim kliničkim studijama. Ova vrsta terapije djeluje putem smanjenja lučenja lojnih žlijezda i smanjenja upale kože tako što dovodi do raspadanja bakterija P.acnes putem stvaranja slobodnih radikala kada se koža osvijetli LED svijetlom (polikromatsko vidljivo svijetlo) uz prethodno nanošenje maske koja sadrži aminolevulinsku kiselinu (ALA).

ALA (aminolevulinska kiselina) je kemijska supstanca koja se u stanicama metabolizira u protoporfirin IX (PpIX) koji obasjavanjem plavim LED svijetlom dovodi do stvaranja slobodnih radikala i fotodinamske destrukcije bakterije P. acnes, kao i sebacealnih žlijezda.

Plavo svijetlo (valna duljina 423nm) ima antibakterijsko djelovanje. Djeluje aktivacijom endogenog porfirina (koproporfirina III) kojeg proizvodi bakterija P.acnes, čime se stvaraju slobodni radikali koji razaraju bakteriju koja je odgovorna za upalna zbivanja kod akne. Fotosenzitivnost bakterije P.acnes pojačava se primjenom maske na bazi ALA (aminolevulinske kiseline) prije tretmana čime se pojačava i učinak terapije.

Crveno svijetlo (valna duljina 640nm) prodire dublje u kožu od plavog svijetla (do dubine od 8-10mm). Njegovom asporpcijom smanjuje se upalna reakcija u tkivu. Uz to, ima i učinak na smanjenje lojnih žlijezda i posljedično smanjenje lučenja sebuma (loja). Osim toga, crveno svijetlo ima odličan učinak na ubrzano cijeljenje i prevenciju nastanka ožiljaka nakon upalnih akne. U terapiji se koristi naizmjenično obasjavanje kože plavim i crvenim svijetlom uz izuzetno dobre rezultate u liječenju papulopustuloznog oblika bolesti.