Genitalna HPV infekcija

Genitalna HPV infekcija je spolno prenosiva bolest uzrokovana humanim papilomavirusom. Ime se odnosi na grupu virusa s više od 100 tipova, od kojih je više od 30 spolno prenosivo.

Infekcija HPV virusom visokog rizika (najčešći tipovi 16, 18, 33, 34) može dovesti do razvoja karcinoma vrata maternice, vanjskog spolovila, vagine, anusa ili penisa.

Svaka osoba koja je ikad imala genitalni kontakt s osobom koja je inficirana HPV-om može dobiti infekciju. To se odnosi i na muškarce i žene koji infekciju dalje mogu prenijeti na svoje spolne partnere, a da pri tom ni ne znaju da su inficirani. Tipovi HPV-a koji inficiraju genitalni sustav primarno se šire spolnim putem. Rijetko, tijekom vaginalnog poroda može doći do prijenosa virusa s majke na dijete. Još rijeđe se kod djeteta koje je prolaskom kroz porođajni kanal došlo u kontakt s virusom nađu kondilomi u predjelu grkljana.

Dijagnoza spolnih HPV infekcija postavlja se kliničkim pregledom, pod lupom ili pomoću kolposkopa u žena te peniskopa u muškaraca. Metoda izbora za dokaz HPV infekcije na vratu maternice u žena i drugim lokalizacijama je dokaz virusne DNA u uzorku ili obrisku tkiva metodom PCR genotipizacije. Naime, sam HPV virus ne može se dokazati PAPA testom, jer je on samo probirni test kojim se otkrivaju abnormalne promjene na stanicama, a nije test kojim se može dokazati virusna DNA.

 

HPV cjepivo

Riječ je o cjepivu koje u sebi sadrži inaktiviranih devet tipova HPV (virusa humanog papiloma virusa), i to visokorizične tipove 16, 18 31, 33, 45, 52 i 58, te niskoriične tipove 6 i 11.  visokorizični tipovi HPV uzročnici su 70% karcinoma vrata maternice, dok su tipovi 6 i 11 odgovorni za 90% slučajeva šiljastih kondiloma na području genitalnog trakta.

Cjepivo je namijenjeno djevojčicama i dječacima u dobi od  14-15 godina, u svakom slučaju prije prvog spolnog kontakta, odnosno prije prvog kontakta sa HPV-om.

Gardasil9 cjepivo može se primjeniti za aktivnu imunizaciju osoba od navršene 9. godine starosti, do uključujući 14 godina  ili kasnije u vrijeme prve injekcije.

Gardasil9 se može primijeniti prema rasporedu za 2 doze (0, 6-12 mjeseci) Drugu dozu treba primjeniti između 5 i 13 mjeseci nakon prve doze. Ako se druga doza cjepiva primjenjuje nakon manje od 5 mjeseci od primjene prve doze, uvijek se mora primijeniti i treća doza cjepiva.

Gardasil9 se može primijeniti prema rasporedu za 3 doze (0, 2, 6mjeseci). Drugu dozu treba primijeniti najmanje mjesec dana nakon prve doze, a treću dozu treba primijeniti najmanje 3 mjeseca nakon druge doze. Sve tri doze moraju se primijeniti unutar razdoblja od godinu dana.

Ispitanici koji su prethodno bili cijepljeni prema 3-doznom režimu četverovalentnog /kvadrivalentnog/ cjepiva protiv tipova 6, 11, 16 i 18 HPV-a (Gardasil),  mogu primiti 3 doze cjepiva Gardasil9.

Kvadrivalentno cjepivo u nekim je zemljama također bilo poznato pod nazivom Silgard.

 

Spolno prenosive bolesti

 

 

Go to Top