Genitalna HSV infekcija

Genitalni herpes je infekcija uzrokovana herpes simplex virusom ili HSV. Postoje dva tipa HSV i oba mogu uzrokovati genitalni herpes. HSV tip 1 uglavnom zahvaća usnice, ali isto tako može zaraziti genitalno područje. HSV tip 2 je uobičajeni uzročnik genitalnog herpesa, ali isto tako može zaraziti usta tijekom oralnog seksa ili autoinokulacijom. Simptomi su osobito izraženi u slučaju primarne infekcije, a obuhvaćaju peckanje uz nelagodni osjećaj napetosti kože spolnog organa praćen stvaranjem mjehurića, koji potom prskaju ostavljajući ranice na sluznici ili koži, uz nerijetko povišenu tjelesnu temperaturu. Promjene na spolovilu obično prati povećanje i bolnost limfnih čvorova u preponama.

Kod osoba koje imaju zdrav imunološki sustav, HSV infekcija ostaje lokalizirana i vrlo rijetko predstavlja tešku bolest , no može biti ozbiljna bolest za osobe sa oslabljenim obrambenim sustavom (osobe oboljele od HIV/AIDS-a, oni koji primaju kemo ili radioterapiju ili uzimaju kortikosteroide).

U slučaju primarne infekcije herpesom neposredno prije poroda, zbog opasnosti prijenosa infekcije na dijete, trudnoća se dovršava carskim rezom.

Vrijeme zaraznosti

Herpes simplex virusna infekcija zarazna je sve dok su prisutni vidljivi simptomi, odnosno sve dok mjehurići koji izbiju ne prođu, iako neka istraživanja pokazuju da se zaraza može prenijeti i u slučaju kad infekcija nema vidljive simptome. Herpes simplex virus izoliran je iz inficiranog područja i 2 do 7 tjedana nakon primarnog labijalnog ili genitalnog herpesa. Kod recidivirajućih infekcija period zaraznosti je kraći, i rijetko se može izolirati nakon 5 dana.

Dijagnoza

Dijagnoza HSV infekcije utvrđuje se na temelju kliničke slike, a potvrđuje laboratorijskim nalazima koji uključuju citološki razmaz, serološke pretrage i PCR.

Liječenje

Genitalni herpes se ne može izliječiti, ali što ranijim početkom liječenja može se izbjeći izbijanje mjehurića, uvelike smanjiti tegobe, kao i učestalost recidiva. Liječenje se provodi primjenom specifičnih virustatskih lijekova kao što su acyclovir, valaciclovir ili famciclovir u obliku tableta ili kreme. Kod bolova pomažu analgetici.