Alergološko testiranje djece

Ukoliko liječnik posumnja da se kod djeteta radi o alergijskoj reakciji potrebno je provesti alergološko testiranje. Nekada se smatralo da kod djece do treće godine života ne treba izvoditi kožne alergijske testove. Danas se zna da se već kod dojenčadi kožnim testovima može dokazati preosjetljivost na različite alergene hrane i da nije potrebno odgađati alergološko testIranje.

Određeni lijekovi mogu utjecati na reaktibilnost kože pa ih je potrebno prestati uzimati prije kožnog testiranja: antihistaminike najmanje 5 do 7 dana ranije, sistemne kortikosteroide najmanje 3 tjedna ako su dugotrajno davani, odnosno najmanje 3 dana nakon završetka kratkotrajne kure, odnosno najmanje 2 tjedna ako su primjenjivani lokalno na mjesto gdje se obavlja testiranje.

 

PRICK test (kožni ubodni test)

PRICK test ili kožni ubodni test najčešće se izvodi na nutritivne (hrana) i inhalacijske (peludi) alergene.

PRICK ili kožni ubodni test služi za dokazivanje prisutnosti specifičnih IgE protutijela u koži bolesnika koji reagiraju na određeni alergen. Test se izvodi na koži unutrašnje strane podlaktice ili na koži leđa, tako da se stavi kap alergena koja se probode plastičnom lancetom. Reakcija se očitava nakon 20 minuta. Kod pozitivne reakcije na mjestu uboda pojavit će se mala oteklina (urtika). Prije početka testa provodi se test na pozitivnu kontrolu (histamin) i negativnu kontrolu (pufer), koja se očitava nakon 10 minuta.

Atopy patch test

Atopy patch test predstavlja dobru metodu za dokazivanje odgođene alergijske reakcije na hranu, koja je posredovana kasnom staničnom imunosti. Test se  najčešće izvodi kod male djece s atopijskim dermatitisom radii procjene postojanje kasne stanične preosjetljivosti na hranu. Ovaj test se često primjenjuje i kod nejasnih gastrointerstinalnih smetnji djeteta.

Test se izvodi na koži leđa, tako da se postavi traka sa nanešenim alergenima hrane (najčešće su to: kravlje mlijeko, jaje, soja, pšenica i kikiriki).

Očitanje testa provodi se nakon 48 h i 72 h, tako da se nakon 2 dana (48 h) skidaju flasteri koji nose alergene hranee i očitava prva reakcija, te se, nakon 72 h kada se očitava druga reakcija, izdaje nalaz testa. U slučaju pozitivne reakcije na pojedini alergen na mjestu kontakta se javlja edem, crvenilo sa malim mjehurićima ispunjenim bistrom tekućinom.

Pozitivna reakcija u atopy patch testu dobro korelira osim sa kožnim simptomima i sa gastrointestinalnim simtomima vezanim uz alergiju na hranu.

Epikutani test na kontaktne alergene

PATCH ili epikutani test služi za dokazivanje kasne reakcije preosjetljivosti na kontaktne alergene. Test se izvodi na koži leđa gdje se lijepe flasteri s alergenima (standardni set sa 26 alergena). Test se očitava nakon 48 i 72 sata. U slučaju pozitivne reakcije na pojedini alergen na mjestu kontakta se javlja edem, crvenilo sa malim mjehurićima ispunjenim bistrom tekućinom.

Go to Top