Primjena Botoxa u terapiji bora lica

Botulinum toksin tip A (Botox)  je prirodni pročišćeni protein – egzotoksin kojeg proizvodi anaerobna bakterija Clostridium botulinum. Botox se u  malim dozama (jedinicama) aplicira u određene mišiće lica, pri čemu se oni opuštaju, a koža iznad njih postaje mekša i bez bora. Obzirom da okolni mišići ostaju u funkciji, lice zadržava normalnu mimiku i izražaj.

Botox vrlo dobro djeluje na bore na čelu i oko očiju koje uzrokuju uobičajeni pokreti mišića. Najčešće se primjenjuje za uklanjanje horizontalnih bora na čelu, vertikalnih bora na čelu (tzv. bore mrštilice) i sitnih bora s vanjske strane očiju (tzv. bore smijalice).

PRIJE / 14 DANA POSLIJE

 

Za pacijenta je postupak jednostavan i relativno bezbolan. Apliciranje preparata zahtijeva dobro poznavanje anatomije mišića lica kao i farmakokinetike preparata. Klinički učinak postaje zamjetljiv 3-7 dana nakon tretmana, a za potpuni vidljiv učinak potrebno je pričekati 14 dana.

S obzirom da postupno dolazi do prestanka djelovanja botoxa, za održavanje učinka potrebno je tretman ponoviti nakon 4 do 6 mjeseci. Tretman se može ponavljati neograničen broj puta, s time da je potrebno je pripaziti da između tretmana bude odgovarajući vremenski razmak. U najvećem broju slučajeva tretman se ponavlja svaka 4 mjeseca.

Važno je spomenuti da je tretman  botoxa za bore na čelu odobrila 2002. godine američka organizacija Food and Drug Administration (FDA) koja kontrolira kvalitetu i sigurnost hrane i lijekova.

Go to Top