PRP (Platelet Rich Plasma)

PRP (Platelet rich plasma) metoda podrazumijeva primjenu faktora rasta i matičnih stanica iz vlastite krvi (krvne plazme).

Plazma obogaćena trombocitima (Platelete Rich Plasma – PRP) koristi se širom svijeta za pomlađivanje lica od 2007. godine.

Trombocitna plazma je centrifugat krvi uzete od osobe koja se podvrgava tretmanu, sa visokom koncentracijom trombocita u maloj količini plazme (jedan milion trombocita u 1cm3 plazme). Osim trombocita, u plazmi se nalazi sedam glavnih faktora rasta (GF), i veliki broj matičnih stanica (stem cells – CD 34).

Ovom metodom iz krvi izdvajamo trombocite bogate faktorima rasta, koji imaju snažan učinak u pomlađivanju, regeneraciji i revitalizaciji kože.

Tretman je idealan za osobe koje žele postupno, ali primjetno poboljšanje u teksturi kože, tonusu i boji uz minimalno vrijeme oporavka.

Faktori rasta iz trombocita (PDGF-Platelete derived growth factor) stimuliraju proliferaciju fibroblasta i keratinocita koji proizvode kolagen i keratin. PDGF ima značajnu ulogu u stvaranju krvnih žila, staničnoj diobi fibroblasta, u sintezi kolagena i ekstracelularnog matriksa, čiji glavni sastojak predstavlja hijaluronska kiselina.

Cilj tretmana je stimulacija prirodnih mehanizama pomlađivanja i regeneracije kože što dovodi do stvaranja novog kolagena i ubrzavanja metabolizma u tretiranoj regiji, zbog čega koža postaje čvršća, napetija, izgleda svežija i sjajnija, a bore postaju manje vidljive, u cjelini se popravlja tekstura kože (pore, ožiljci, pigmentacije). Ovom metodom se istovremeno mogu tretirati lice, vrat, dekolte, šake, a zapaženi rezultati se postižu i u okviru tretmana za liječenje strija i stimulaciju rasta kose.

Osnova metode je da se koriste vlastiti mehanizmi obnavljanja kože tako da je postupak potpuno prirodan i siguran. Ne postoji opasnost od nastanka infekcije, alergijske reakcije niti bilo kojih drugih neželjenih učinaka. Terapija se može provoditi tijekom čitave godine (čak i ljeti). Rezultati mogu biti vidljivi već nakon tjedan dana, a konačni rezultat ocjenjuje se nakon tri mjeseca.

 

Indikacije za primjenu PRP metode:

  • Pomlađivanje i rejuvenacija kože lica, vrata, dekoltea i šaka
  • Korekcija finih linija i bora
  • Liječenje strija
  • Stimulacija rasta kose

 

Za najbolje rezultate potrebno je provesti tri tretmana u intervalima od 3 mjeseca, a nakon toga je preporučljivo provoditi terapiju održavanja 2x godišnje.

Go to Top